Kotouč gearboxes racing transmissions
Kotouc gearboxes
Racing transmissions

Pohodlí automatické převodovky

Vyzkoušejte vozidlo s automatickou převodovkou, zimní období je nejlepší k jejímu prověření.

Vozidla s automatickou převodovkou se stávají stále oblíbenější, a to i u konzervativních řidičů. Nabídka těchto vozidel jakékoliv kategorie je na trhu velká.

Na co se zaměřit než se rozhodnete ke koupi? Co je dobré si před koupí vozidla s automatickou převodovkou promyslet?

 

Automatická převodovka již není výjimkou ani u běžných spotřebních modelů a malých aut.

Právě menší vozy jsou vhodným výběrem jako druhé auto do rodiny (pro manželku) nebo začínající řidiče.

Při rozhodování pře koupí, doporučujeme seznámit se s typy automatických převodovek a dozvědět se, které jsou dobré, které horší a se kterými neztrácet čas/se nezabývat.

Tvrzení, že automatické převodovky výrazně snižují dynamiku vozu a kazí spotřebu, již neplatí.

Naopak – moderní automaty jsou velice efektivní a dokáží méně zkušeným řidičům v tomto spíše pomoci.

Moderní automatickou převodovku ale ocení i řidič, který nemá s řazením problém. Dnešní převodovky jsou komfortní, pohotové a navíc často nabízejí možnost manuálního řazení. Některé luxusní nebo sportovní vozy dnes dokonce už ani bez automatu nekoupíte.

Pokud uvažujete o koupi ojetého vozidla s automatem, je dobré si důkladně promyslet, jak velké auto chcete a kde budete nejčastěji jezdit.

Pro městský provoz je z hlediska své konstrukce nejvhodnější klasický automat s hydrodynamickým měničem. Je komfortní, řadí plynule a nevadí mu popojíždění v kolonách. Stačí povolení pedálu brzdy a ani se nemusí šlapat na plyn.

Obdobně fungují i převodovky CVT, ale z dlouhodobého hlediska bývá klasický automat spolehlivější.

Zimní období je pro koupi a prověření vozidla s automatickou převodovkou nejvhodnější, kdy se nejlépe ukáže, jak plynule a rychle převodovka řadí. Při zkušební jízdě se soustřeďte na chování automatu -  musí reagovat na prudké sešlápnutí plynu okamžitým podřazením na nižší rychlosti a při akceleraci mu nesmí příliš kolísat otáčky. Moderní automaty řadí plynule a prakticky neznatelně, výrazné cukání není u moderních automatů obvyklé. Také je dobré vyzkoušet si více typů převodovek, ať víte, která vám bude nejvíce vyhovovat.

Moderní automatická převodovka nevyžaduje od řidiče zvláštní údržbu. Brzy se naučíte odhadovat, kdy převodovka řadí a jak reaguje na různé situace. Jen je potřeba pohlídat si předepsané servisní úkony. Zanedbání výměny olejové náplně v automatických převodovkách, navzdory tvrzení výrobců, že olejová náplň je celoživotní, bývá nejčastějším problémem automatů a tím zbytečně zkracují jejich životnost. Nepodceňujte nestandardní chování automatu a při podezření na závadu navštivte odborný servis automatických převodovek.