Kotouč gearboxes racing transmissions
Kotouc gearboxes
Racing transmissions

Význam neutrálu u automatické převodovky

Písmeno „N“ na voliči jízdních režimů je součástí všech automatů. Avšak jeho význam málokterý řidič zná, přitom může zachránit život.

 

Úloha neutrálu

Zařazením neutrálu se odpojí motor od kol – na kola nepůjde žádný výkon, budou se volně otáčet.

Jde o pojistku při zaseknutí plynu a akceleraci vozidla. Spousta řidičů v takových případech začne zmatkovat a vypne motor a tím se tak připraví o několik asistentů, které usnadňují kontrolu nad vozidlem. A dokonce si, v tom nejhorším případě, zablokují řízení.

V tomto případě je nejlépe vyřadit - zařadit N a s pomocí brzd bezpečně zastavit mimo silnici a teprve nyní vypnout motor.

Dalším využitím je odtah, přičemž ale automaty trpí – při vypnutí motoru nefunguje čerpadlo, které zajišťuje promazávání převodovky, tím se převodovka zahřívá = rychleji opotřebovává.

Proto je nejlepším řešením pro odtah pomocí vleku či valníku. Pokud to není možné, je potřeba dle manuálu od výrobce dodržet max. rychlost a vzdálenost, na kterou může být vozidlo taženo po vlastní ose.

Z hlediska bezpečnosti jízdy na N je třeba upozornit na určitá rizika – při vyřazení dojde ke ztrátě rychlosti a zhoršení ovladatelnosti vozidla. Z tohoto důvodu by tuto možnost měli řidiči využít pouze v krizových situacích, kdy neexistuje jiná možnost vozidlo bezpečně zastavit.