Kotouč gearboxes racing transmissions
Kotouc gearboxes
Racing transmissions

Častá otázka: Měnit či neměnit olej v automatické převodovce?

Většina výrobců automatických převodovek uvádí, že olejová náplň je celoživotní. 

Většina výrobců automatických převodovek uvádí, že olejová náplň je celoživotní – v principu mají pravdu, podle nich životnost vozidla končí uplynutím záruční doby. Převodovka, která najela 150 t. km, splnila požadavky a zákazník dostal ještě odměnu – „několik km navíc“.

Dle jejich názoru je vozidlo spotřební věc a po 3-4 letech užívání s minimální údržbou jej majitel nechá ekologicky zlikvidovat a koupí si nový vůz., což si nemůže dovolit každý. Proto štítek „lifetime“ postrádá smysl.

To nejlepší, co se dá pro automatickou převodovku udělat,  je její pravidelný servis.

 

Prevence se vyplatí

Pro zachování optimální funkce je výměna olejové náplně nutností. Zabrání se tak zbytečně způsobeným škodám na převodovce, která je velmi choulostivá na znečištěný olej, dokonce je náchylnější než motor. Olej se po čase znehodnocuje, klesá efekt aditiv, která zajišťují optimální funkci gufer a těsnění, zabraňujících úniku olejové náplně.

Kontrola stavu olejové náplně by se měla provádět v průměru po 40 t. najetých km (záleží na stáří vozidla a jeho zátěži – vleky, převážně městský provoz…), nebo v případě, že došlo k úniku oleje, kdy může dojít k vážnému poškození převodových ústrojí – ložisek, ozubených kol…, jelikož nedochází k řádnému mazání a potřebnému rozstřiku. První výměna olejové náplně by měla proběhnout do 100 tis.km.


Průběh výměny

První výměna prokáže, jestli již převodovka nevykazuje závadu. Až 80% závad vzniká v důsledku znečištěného oleje.

Nejprve se provede zkušební jízda, vypuštění olejové náplně, olejové filtru, těsnění (pokud je přístupný bez demontáže), doplnění oleje, předepsaného výrobcem (výběr oleje nechat na odbornících), diagnostika a na závěr mechanik stanoví další termín výměny (po 30-60 tis. km).

Pokud se nedá vypustit všechen olej, provede se také proplach převodovky, a to opět originálním olejem, aby nedošlo ke zpěnění oleje a možnému poškození automatu.

Odborník rozpozná páchnoucí olej, částečky zachycené na magnetech na dně olejové vany nebo výpustných šroubech. Kovové piliny, nebo dokonce špony nejsou přípustné a otěrem kovu o kov způsobují, vyjma mechanického opotřebení, závažné poškození převodovky, např. mechatroniky.


Shrnutí

Pokud má automat vydržet co nejdéle, je nutná výměna olejové náplně, a to v rozmezí 30-60 tis. km, první výměna by měla proběhnout do 100 tis. km.  Výběr správného oleje, filtru a těsnění olejové vany nechat vždy na odbornících!